(İyileştirici) Terapötik Yazma

Psikolojik Sınır ve Konfor Alanı Nedir? Yazarak 7 Adımda Nasıl Terk Edilir?

Psikolojik sınırlar ve konfor alanı üzerine Yaratıcı Yazarlık ve Terapötik Yazma Aktivitesi

Eşikler - Kısa Film Üzerine Yazı Denemesi

Bir duygu, durum, çağrışım denemesi!

eşikler

Kaya, kale, taş adam hepsi tek bir kişinin içindeki farklı duygu durumları. Duygu ve düşünce tetikleyici bir serbest çağrışım alanı açtığımız bu kısa film, sizde neleri tetikledi?

Tetiklenen olumlu ya da olumsuz duygu ve düşünceleri, psikolojik sınırlarınızı ve konfor alanınızı terk etmek, iyileştirmek ve özdüzenlemeye yönelik yazma terapisi aktiviteleri ile kendinize yönelik bir “self-terapi” haline getirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Psikolojik Eşik (Sınır) Nedir?

Bir konuda psikolojik nedenlerle aşılması güç olan nokta. Aslında o noktanın aşılması veya aşılmaması için herhangi bir maddi neden yoktur. Ancak insanlar o noktalara büyüteç tutar. 

Konfor Alanı Nedir ve Terk Etmek Neden Gerekli?

Genellikle güvenli ve tanıdık hissettiren yerdir. Alışılmış şeyleri tekrar etme ve değişime direnme eğilimindedir. İçimizdeki bu direnç bir kaya gibi konfor alanımızı korur. Burada kalmak;

  • rutinleşmeye,
  • sınırlı bir deneyim dünyasına hapsolmaya,
  • değişimin getirdiği fırsatları kaçırmaya

neden olur.

Yeni deneyimler edinmek, becerilerimizi geliştirmek, farklı perspektifler kazanmak ve yaratıcı potansiyelimizi ortaya çıkarmak için gereklidir.

Dünya sürekli değişirken belli bir konforda sabit kalmak insanın varoluşuna uygun değildir. Gelişmek, büyümek, iyileşmek isteriz ve bu istek rahatsızlık, belirsizlik durumlarıyla karşılaşmayı, eşiklerimizi aşmayı gerektirir. O kayayı serbest bırakmak durumunda kalırız.

Konfor Alanını Terk Etmek İçin Terapötik Yazma Aktivitesi:

Kişisel gelişim ve iyileşme sürecinizi daha sağlıklı geçirebilmenize yardımcı olabilecek ve bugünden başlayabileceğiniz birkaç aktivite;

  1. Küçük bir çocukken yazmaya başladığımızda analiz becerilerimiz de gelişmeye başlar. Bu becerilerinizi hatırlayın ve kullanın.
  2. Konfor alanınızı tanımlayın.
  3. Psikolojik eşiklerinizi, sınırlarınızı belirleyin.
  4. Güçlü ve zayıf yanlarınızı analiz edin.
  5. Duygusal ve zihinsel durumunuza uygun çözümlerinizi yazın ve iyileştirin.
  6. Sevdiğiniz bir arkadaşınıza öneriyor gibi kendinize uygun adımlar önerin.
  7. Eyleme geçin, sürecinizi iyileştirerek uygulamaya devam edin.

Bunlarla sınırlı kalmadan siz de konfor alanı hakkında deneyimlerinizden ekleme yapabilir ve bizlere öneride bulunabilirsiniz.

Psikolojik eşikler veya kısa film hakkındaki yorumlarınızı da belirtebilirsiniz.

Yazmanın terapi amaçlı kullanımıyla ilgili Yaratıcı Yazarlık ve Terapi Yazma Yöntemleri makalemiz de ilginizi çekebilir.

Neşe ve Sevgiyle 🌿

Yaratıcı Yazarlık Deneyim Defteri

Daha fazla yazma aktivitesi için; Terapötik (iyileştirici) Yazma yöntemlerini, Yaratıcı Yazarlık ve Dil Becerileri ile etkileyici bir yazma deneyimine dönüştüren defterimizi inceleyebilirsiniz.

Psikolojik sınırrları ve konfor alanı üzerine Yaratıcı Yazarlık ve Terapötik Yazma Aktivitesi

Bir yanıt yazın